Soya boleh jadi SANGAT ANTI, dan
SANGAT SUKA, bergantung kepada siapa yang kita tanya tentang soya. Ia boleh
jadi superfood, dan boleh jadi makanan penyebab penyakit kronik.
Sedikit
sejarah tentang kacang soya. Ia berasal dari Asia Timur (China, Jepun) dan kini
diusahakan secara besar-besaran di US. Namun begitu, 90% dari tanaman soya yang
diusahakan di Amerika adalah dari jenis GMO (genetically modified organism) dan
juga disembur dengan pelbagai racun serangga, racun rumpai dan sebagainya.
Soya
tidak boleh dimakan mentah-mentah tetapi boleh dimakan melalui pelbagai cara.
Salah satunya soya boleh dimakan secara terus selepas direbus seperti tofu.
Soya yang menjalani proses penapaian seperti natto dan tempeh. Dan yang paling
banyak di kedai adalah minuman soya.
Di Amerika,
kebanyakan kacang soya diproses menjadi minyak soya. Maka soya tidak menjadi
makanan utama atau pilihan. Dan pada kebiasaannya, dari sisa pembuatan minyak
soya inilah yang diproses menjadi makanan berasaskan soya, termasuk minuman
soya!
Jadi
tidak hairanlah kalau produk soya yang dihasilkan itu bukan lagi makanan sihat,
tapi sebaliknya “SISA” yang ditambah dengan pelbagai ‘added vitamin’, ‘enriched
with vitamin’ dan sebagainya.
Salah satu bahan dalam soya yang
dianggap sangat berbahaya kepada kesihatan adalah estrogen yang terdapat dalam
soya dalam bentuk phytoestrogen. Banyak kajian terhadap estrogen atau hormon
wanita menunjukkan pengambilan estrogen memberi kesan yang buruk kepada fungsi
normal hormon estrogen dalam tubuh manusia. Namun. kajian2 tersebut dibuat
ke atas estrogen semata-mata, bukan ke atas soya. Lain pula ceritanya - Kajian
yang dibuat ke atas bekas pesakit kanser payudara di China pula menunjukkan
sebaliknya! Pengambilan soya tidak
memberi kesan negatif kepada penderita kanser tersebut.
Proses penapaian (fermented)
dikatakan menjadi punca kenapa soya tidak memberi kesan negatif kepada
kesihatan penduduk Jepun. Namun begitu, orang-orang China tidak menjalankan
proses tersebut ke atas soya makanan mereka, dan memiliki tahap pengidap kanser
yang rendah. Maka, kajian juga menunjukkan tiada
beza antara soya yang ditapai atau tidak ditapai.
Terdapat satu kajian ke atas
wanita yang diberi bahan makanan ekstrak dari soya, yang mana menunjukkan
meningkatnya sel efitelial yang berkaitan dengan kanser payudara dalam tubuh
mereka. Manakala satu lagi kajian yang mana sekumpulan wanita diberi makan soya
yang tidak diberi bahan makanan
ekstrak dari soya, menunjukkan penurunan risiko mendapat kanser payudara.
Ternyata
soya sebenarnya bukan tidak bagus, tapi cara ia dihasilkan (GMO) dan cara ia
diproses menjadikan soya
sejenis makanan yang berbahaya!
Maka, buat
pilihan bijak dengan memilih produk soya yang bukan GMO dan tidak menjalani
proses yang mengurangkan khasiat sebenar soya, serta makanlah dengan besederhana.
Tingkatkan
bahan pembacaan kita dengan mendapatkan dari pelbagai pihak. Jangan hanya menerima bulat-bulat dari penjual produk soya dan jangan
hanya mendapatkannya dari mereka yang anti-soya. Sebaliknya dapatkan bukti-bukti
dari kajian yang telah pun dilakukan.
Fikirkanlah dan jangan bertindak menilai soya melalui emosi.
No comments:
Post a Comment