Sunday 18 May 2014

ESP adalah Non-GMO

Nak pilih yang mana, GMO ke Non-GMO?
Teknologi GE ini menggabungkan DNA daripada spesis yang belainan . Ia menghasilkan kombinasi tanaman, haiwan, bakteria dan genetic viral yang tidak setabil dan tidak boleh berlaku dalam sifat semulajadi. Bahasa pasar Ikan + Sayur = IKAYUR

Masalah yang didapati oleh para saintis tentang teknologi GE ini adalah halatuju genetik tersebut. Proses memasukkan genetik ke dalam DNA makanan/tumbuhan itu boleh menyebabkan gangguan fungsi-fungsi genetik yang lain. Ini boleh mebawa kepada alahan dan toksin dalam makanan/tumbuhan tersebut.

Ingin keterangan lanjut tentang GMO?
http://www.non-gmoreport.com/whatisnon-gmo.php
http://www.nongmoproject.org/


Menurut kajian, sifat produk GMO yang tidak stabil dan melanggar fitrah berpotensi tinggi membawa kepada kesan jangka panjang :
  • Meningkatkan risiko kanser dengan meningkatkan potensi pertumbuhan sel-sel pra-kanser
  • Menjadikan sistem imunity yang rendah
  • Menjadikan otak, hato dan organ reproduksi yang lebih kecil
  • Menjadikan sel nukleus yang tidak normal
  • Pencemaran herbisid yang lebih tinggi kerana kebanyakan tanaman GMO lebih tahan kepada racun serangga. Maka lebih banyak racun serangga digunakan.
  • Berlaku peningkatan kes alahan, authism, masalah penghadaman kerana produk ini boleh berada didalam tubuh kita dalam jangkamasa panjang
Kanak-kanak paling mudah terdedah kepada bahaya sekiranya mereka konsume produk GMO 
kerana :
  • Tubuh mereka yang cepat membesar 
  • Mereka paling mudah menghadapi masalah dengan susu
  • Mereka paling mudah menghadapi masalah nutrisi
  • Mereka paling mudah terdedah kepada bahaya akibat rintangan antibiotik

ESP Shaklee salah satu produk soya NON-GMO. Mereka diluar sana ada yang tidak berani nak ambil mana-mana produk soya sebab banyak terbaca pasal keburukan soya. Bila dah jumpa dengan ESP Shaklee, ada Nampak pasal NON-GMO . Dari situ cuba anda buat bacaan dan kajian lebih lanjut. Anda akan dapati, kesan-kesan keburukan soya banyak persamaan dengan kesan  produk-produk GMO.  Barulah faham sebenarnya bukan soya yang membahayakan tetapi cara pembuatan dan cara ia ditanam tu yang membuatkan soya tak selamat untuk diminum. Padahal soya merupakan protein terbaik daripada daging. Jadi jangan tersalah fikir, tersalah anggap sebelum pastikan ia betul-betul salah dan membawa keburukan.




No comments:

Post a Comment